Innovar - Innovatiehub Achterhoek

                                    Innovar - Innovatiehub Varsseveld (Achterhoek)

Als één van de eerste in de regio hebben de drie Varsseveldse bedrijven Contour Advanced Systems (CAS), Van Raam en Waterkracht per 1 februari 2012 samen een Innovatiehub opgericht. Door samen te werken is het mogelijk een projectmanager specifiek voor studenten in dienst te nemen, die er dan ook vijf dagen per week voor de studenten is. In de Innovatiehub is er naast je inhoudelijke begeleider ook een projectmanager aanwezig die jou kan begeleiden. Tevens krijg je d.m.v. de Innovatiehub de mogelijkheid om met andere studenten samen te werken en je ervaringen te delen. Innovar is bedoeld om enerzijds getalenteerde studenten met een frisse blik goed te begeleiden tijdens een stage, project of afstudeeropdracht en anderzijds is het de taak van de bedrijven om studenten bekend en vertrouwd te maken met het bedrijfsleven. Ook helpen de studenten de bedrijven om continu te blijven innoveren door te werken aan innovatieve projecten tijdens stage of afstuderen. Per periode zijn er ongeveer 12 stage- en/of afstudeeropdrachten. Inmiddels zijn er al meer dan 200 studenten die bij Innovar hun stage- of afstudeeropdracht hebben voltooid! 
 
 

 

Projectmanager

Innovar wordt aangestuurd door de projectmanager. De projectmanager van Innovar is doorlopend een Fast Forward trainee. De doelstelling van Fast Forward is het behoud van hoger opgeleiden in de regio. Een mooie overlap met de doelstelling van Innovar. Om dat te bereiken koppelt Fast Forward ondernemingen aan talentvolle HBO- en WO-afgestudeerden, als trainee. Voordat afgestuurdeerden  in het 2 jaar durende trainee-traject kunnen instromen, worden zij onderworpen aan een strenge selectie, zodat de kwaliteit voor de relaties is gewaarborgd. Onderaan deze pagina stelt de huidige projectmanager zich even voor. 
 
 
 

Innovatiehub

Innovatiehub is de overkoepelende naam van 4 op zichzelf staande Innovatiehubs in Gelderland – voornamelijk in de regio Achterhoek. Een Innovatiehub bestaat meestal uit 3 tot 6 bedrijven, waar MBO, HBO of WO studenten de mogelijkheid hebben een uitdagende (meewerk)stage of afstudeeropdracht uit te voeren. De Innovatiehubs zijn opgezet op initiatief van het MKB in de Achterhoek. In deze regio werd - met name bij de maakindustrie - een tekort aan (technische) studenten ervaren. De vraag naar jong talent en de ambitie om te vernieuwen in de organisatie vormden de belangrijkste drijfveer voor de bedrijven om een hub in te richten.

Werkwijze

Een Innovatiehub bestaat uit een groep studenten die individueel of in groepsverband verschillende kennis- en innovatievragen van het bedrijf onderzoeken en beantwoorden. In dit proces worden zij begeleid door een Hubmanager. Het bedrijf stelt de innovatie-ambitie vast en de Hubmanager is vervolgens verantwoordelijk voor het koppelen van de juiste studenten aan de stages en vraagstukken. Dit leidt tot een gemixte groep van studenten, van verschillende onderwijsinstellingen, niveaus en opleidingen. De Hubmanager zorgt voor continuïteit in de opdrachten, regelt en begeleidt de studenten – naast de inhoudelijke begeleiding vanuit de bedrijfscoach – in het proces.

Voordelen voor de student

Om studenten zoveel mogelijk uit hun stage- of afstudeeropdracht te laten halen, krijgen zij de mogelijkheid om gebruik te maken van de extra’s die een Innovatiehub biedt, waaronder:
  • Het bijwonen van bijeenkomsten met andere studenten uit de hub, om kennis en ervaringen uit te wisselen;
  • Het volgen van trainingen, zoals trainingen op het gebied van solliciteren of adviesvaardigheden. Dit alles om een goede voorbereiding te krijgen op de arbeidsmarkt;
  • Extra begeleiding vanuit de Hubmanager op het proces: coaching voor het plan van aanpak en de verdediging;
  • Studenten krijgen een kijkje in de keuken van andere bedrijven uit de hub;
  • Tips vanuit de Hubmanager op het gebied van lay-out, taalgebruik en leesbaarheid. 

 

Ga naar de website van Innovatiehubs>>

 

Projectmanager - Coco ten Have                                                                                                                                                  

 

 

Hallo, mijn naam is Coco. Ik ben 22 jaar en ik woon in Luttenberg. In het najaar van 2020 heb ik mijn studie Facility Management aan het Saxion in Deventer afgerond. In mijn vrije tijd sport ik graag en breng ik graag tijd door met vrienden en familie. Door anderen wordt ik omschreven als enthousiast, leergierig en een doorzetter.

Na mijn studie ben ik begonnen met het 2-jarige Fast Forward traject van Saxion. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik doormiddel van praktijkervaring erachter wil komen waar ik goed in ben en waar ik blij van word. Daarnaast vind ik het erg leuk dat er elke vrijdag middag masterclasses zijn. Deze zorgen ervoor dat ik blijf ontwikkelen en dat ik bij blijf leren. 

Sinds December 2020 ben ik begonnen met mijn eerste opdracht binnen Fast Forward als projectmanager  van Innovar. In deze opdracht komen veel van mijn interesses samen, ik vind het namelijk leuk om te organiseren, mensen te werven, motiveren en te begeleiden. In de komende periode ga ik naast de operationele taken me bezighouden met het vergroten van de branding van Innovar, op onder andere sociale media. Ik hoop mijn enthousiasme over te kunnen brengen bij de studenten die stage gaan lopen of afstuderen bij een van de drie mooie bedrijven binnen Innovar.