Waarom geen stage dicht bij huis? (artikel De Gelderlander, 14-09-2017)

Waarom geen stage dicht bij huis? (artikel De Gelderlander, 14-09-2017)

Je hoort het zo vaak. Jongeren die na de middelbare school de Achterhoek verlaten voor een studie en vervolgens niet meer terugkomen. De innovatiehubs willen hier verandering in brengen. Ook in de eigen regio zijn er namelijk legio mogelijkheden voor een goede stage of afstudeeropdracht. Bij Innovar in Varsseveld hebben sinds 2012 al meer dan 125 studenten stage gelopen. Soms volgde na zo’n stage een contract bij een bedrijf in de Achterhoek. Dát is de bedoeling van een Innovatiehub: het verbinden van onderwijs en het bedrijfsleven. Een hub bestaat meestal uit drie à vier bedrijven waar meerdere mbo-, hb0 of wo-studenten stage kunnen lopen of een afstudeeropdracht kunnen doen. Innovar was een van de eerste innovatiehubs in de regio en bestaat uit de bedrijven Contour Advanced Systems, Van Raam en Waterkracht. 
 
Pim Donderwinkel (23) uit Zieuwent begeleidt de studenten van Innovar. “Ons doel is om hoger opgeleid technisch personeel te behouden voor de regio”, zegt Donderwinkel, zelf trainee en tot eind januari werkzaam bij Innovar. “Er wordt wel eens gezegd dat er voor jongeren niet veel is in de Achterhoek, maar er is meer dan je denkt. Ik ben zelf ook weer teruggekomen na studies in Enschede en Tilburg.”
 
Wat de voordelen zijn van zo’n Innovatiehub? De stagiaires krijgen volgens Donderwinkel in ieder geval veel ruimte om hun eigen ideeën in te brengen. “Ze lossen bijvoorbeeld problemen op binnen het bedrijf waar doorgaans geen tijd voor is. Zo optimaliseert een student werktuigbouwkunde bij Van Raam momenteel een fietsframe zodat er straks minder handwerk nodig is”. De studenten die stage lopen bij een van de drie bedrijven van Innovar houden de hele stageperiode contact met elkaar. Een keer in de twee weken verzorgt Donderwinkel een gezamenlijke training. Zijn drukste periode bij Innovar moet nog komen. “Er lopen hier twaalf jongeren rond die gaan afstuderen. Daar waar kan, help ik ze met hun scriptie.”
 
Frankie Lammers studeert bedrijfskunde aan de HAN in Nijmegen en heeft haar eerste week bij Waterkracht erop zitten. De Aaltense (21) heeft bewust gekozen voor een Innovatiehub. “Juist hier heb je veel contact met andere studenten en kun je van elkaar leren.” Dat Lammers en haar begeleider Donderwinkel nog geen drie jaar schelen ziet ze alleen maar als een pluspunt. “Dan heb je in ieder geval het gevoel dat je op hetzelfde level zit.”
De huidige studenten zullen niet de eersten zijn mochten ze na hun stage een contract krijgen. “Vijftien oud-stagiairs werken inmiddels bij een van de drie Innovar bedrijven”, weet Donderwinkel. “Het is ook voorgekomen dat iemand stage liep bij Van Raam en daarna aan de slag ging bij Contour Advanced Systems. Of bij een ander bedrijf in de Achterhoek.”
 
Niet alleen de Achterhoekse studenten maken kans op een stageplek. Zo heeft Contour Advanced Systems stagiairs uit Hengelo Overijssel en Hardenberg. “Maar een voorsprong op de Achterhoekse studenten hebben ze niet. Bij Van Raam beginnen ze om 7 uur ’s ochtends. Als je dan van ver moet komen…” 
 
Auteur/journalist: Kay Scholten, De Gelderlander
Foto: Theo Kock, De Gelderlander