Als Innovar student met het vliegtuig naar Leipzig

Als Innovar student met het vliegtuig naar Leipzig

Een jaar geleden heeft een groep studenten van Contour en Innovar geholpen bij het ontwerp van een lifttafel voor het sorteercentrum van DHL in Leipzig. Deze werd daar in oktober 2016 in gebruik genomen en heeft er mede voor gezorgd dat zendingen tot 170 kg volautomatisch gesorteerd kunnen worden. Sinds vorige maand is Pascal (afstudeerder Werktuigbouwkunde) voor Contour bezig met een revisie van deze lifttafel.
Voor een optimalisatie van de honderdvijftig huidige liften in Leipzig ging een monteur van Contour richting Leipzig. Pascal kreeg hierbij de kans om een week mee te gaan met de monteur om zo praktijkkennis op te doen met betrekking tot de bestaande lifttafel en de omgeving waarin deze wordt gebruikt. Deze kans liet Pascal niet lopen en daar zat hij dan, maandag 9 oktober om vier uur ’s morgens in de contour bus richting het vliegveld van Düsseldorf om vervolgens met het vliegtuig naar Leipzig te gaan. 
 
Pascal zei hier zelf het volgende over: “Voor mijn afstudeeropdracht binnen Contour AS houd ik me bezig met het herontwerpen van een lifttafel. De huidige lifttafel is momenteel onderdeel van een groot DHL sorteercentrum dat staat in Leipzig. Dit sorteercentrum telt bijna 5000 medewerkers, bevat een sorteerhal met een lengte van 1,5km en heeft meerdere eigen douane doorgangen. In één nacht landen hier 70 vliegtuigen die worden uitgepakt, ingepakt en weer worden klaargemaakt om door te vliegen naar verschillende bestemmingen over de wereld. Werkwijzen hier zijn dus allemaal gericht op tijd en elke seconde telt.”
 
“Om een beter beeld te krijgen van de opdracht, omgevingssituatie en -eisen ben ik voor optimalisatiewerkzaamheden één week mee geweest naar dit sorteercentrum. Hier heb ik samen met een collega optimalisaties aan de lifttafels uitgevoerd. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden heb ik een beter praktijkbeeld gekregen van het gebruik van de lifttafel en de omgevingssituatie hiervan. Deze praktijk informatie is erg bruikbaar en kan ik voornamelijk later in de ontwerpfase gebruiken. Het was een bijzondere en erg interessante ervaring om dit sorteercentrum van zo dichtbij mee te maken en er een week lang te mogen werken.”
 
Wat leuke cijfers over het sorteercentrum in Leipzig, dat tevens het grootste centrum van DHL in de wereld is:  DHL heeft 230 miljoen euro geïnvesteerd in een uitbreiding van dit centrum waardoor de grootte met 15.000m2 is toegenomen. In totaal bedraagt het vloeroppervlak nu 44.000m2 waarvan ruim 40.000m2 wordt gebruikt voor loods activiteit. Dankzij deze uitbreiding is de sorteercapaciteit van de Air hub met 50% toegenomen tot 150.000 zendingen per uur en zijn er 1300 banen bijgekomen. In totaal werken er nu 4900 in het centrum. De totale investering van het totale sorteercentrum komen, samen met deze eerder genoemde uitbreiding, op 655 miljoen euro. 
 
Tijdens je afstuderen naar Leipzig, het kan in de Achterhoek